Zlúčenie rezortov obrany a vnútra opoziční exministri neodmietajú

21.03.2012 Bratislava

Bratislava 21. marca (TASR) - Zlúčenie ministerstiev vnútra a obrany, nad ktorým uvažujú predstavitelia Smeru-SD, by z dlhodobého hľadiska bolo za istých podmienok možné. Pripustili to opoziční exministri rezortu obrany Ľubomír Galko (SaS) a Martin Fedor (SDKÚ-DS). Úvahy o potenciálnom spojení týchto rezortov dnes TASR potvrdil aj posledný šéf ministerstva obrany za Smer-SD Jaroslav Baška.

"Všetko sa to musí do detailu premyslieť. Ja osobne si to viem predstaviť, ale bude to na spoločnom rozhodnutí a širšej analýze, ako to urobiť, aby to bolo funkčnejšie a prinieslo aj nejaké úspory štátu... Ak by sa malo o tom rozhodnúť, tak v priebehu tohto roka, ak vôbec k zlučovaniu týchto silových rezortov dôjde," priblížil Baška.

Podpredseda liberálov Galko hovorí, že pre podobné rozhodnutie je nevyhnutná široká diskusia, analýza zahraničných skúseností i správne nastavenie kompetencií. "Pokiaľ by napríklad boli dvaja silní štátni tajomníci, tak sa dá o tom diskutovať, ale pred tým rozhodnutím by mala prebehnúť veľmi široká odborná diskusia, ktorej by sa mali zúčastniť aj experti z mimovládnej komunity," povedal. Osobne si Galko vie predstaviť spoločné fungovanie silových rezortov, podmienkou by však bola predchádzajúca zhoda koalície, opozície a zástupcov tretieho sektora na ich zlúčení.

Ak by k tomu došlo, mohlo by to podľa neho priniesť úsporu z hľadiska niektorých personálnych otázok či z pohľadu väčšej spolupráce príslušníkov polície a ozbrojených síl. Vojaci a policajti by mohli spoločne absolvovať niektoré cvičenia či vykonávať úlohy, ako je zabezpečovanie verejného poriadku pri nepokojoch.

Exminister obrany Fedor sa domnieva, že skôr, než sa začne uvažovať o zlúčení, mali by si rezorty vyskúšať spoluprácu v prekrývajúcich sa oblastiach. Ako príklad uviedol spoločné obstarávanie. "Hovoríme tiež dlhšie o tom, že taký štát, ako sme my, si nemôže dovoliť dve letky - ministerstva vnútra i obrany. Hovoríme aj o tom, že napríklad vojenská polícia, ktorá funguje teraz vlastne len pod kuratelou rezortu obrany, by mohla byť využiteľná podľa vzoru žandarmérie v iných krajinách, aj pre účely ministerstva vnútra," poznamenal Fedor s tým, že otázka zlúčenia rezortov by mala byť až druhoradá.

Kto bude novým šéfom rezortu obrany, zatiaľ nie je známe. Budúci premiér Robert Fico (Smer-SD) zatiaľ prezradil len toľko, že ním zrejme bude človek, ktorý "nebol vojak". V médiách sa v posledných dňoch v súvislosti s touto funkciou viackrát objavilo meno poslanca Smeru-SD Petra Pellegriniho. "Určite som pripravený prevziať na seba zodpovednosť za úlohy, ktorými ma poverí predseda strany a predsedníctvo, ale aké to budú, to je v tejto chvíli predčasné hovoriť," komentoval dnes špekulácie poslanec.
 

Vyberte región